Nyheter

Norske oppstartsselskaper skal løse globale klima- og miljøutfordringer fra verdensrommet

Teamet i Glint Solar består av Even Kvelland, John Modin, Harald Olderheim, Jake Mayo og Eivind Kiel.

Oppstartsselskapene Glint Solar og Dynaspace kom gjennom nåløyet og ble tatt opp i European Space Agency Business Incubation Centre Norway i sommer. Nå skal de samarbeide med European Space Agency og norsk romindustri om å løse globale klima– og miljøutfordringer.

Selskapet som oppsto under deltakelse i talentprogrammet Antler, Glint Solar, har nå signert en avtale med oppstartsmiljøet på Kjeller. Bare seks måneder etter at selskapet ble etablert har teamet vokst, kontrakter er signert og pilotprosjekter er igangsatt.

Flytende sol er en av de raskest voksende energiteknologiene i verden. Gjennom analyse av satellittbilder identifiserer Glint Solar områder som er godt egnet for flytende solfarmer.

– Gitt den store veksten i nye satellitter, ser vi et stort potensiale i analyser basert på satellittdata fremover, forteller Even Kvelland, COO i Glint Solar.

Glint Solar forteller at de veldig glade og stolte av å være ett av to selskaper som ble tatt opp i ESA BIC denne runden. Som et selskap som benytter seg av store mengder satellittdata ser de frem til å lære av ESAs dype satellittkompetanse og bruke ny kunnskap til å videreutvikle sine egne analyser på flytende solenergi.

– Dette er et unikt inkubatorprogram som retter seg mot oppstartsselskaper innen romindustrien. Vi tror det er stor verdi at ESA BIC jobber med en rekke partnere i Norge. Vi har allerede fått god kontakt med flere og skal samarbeide med både Institutt for energiteknikk (IFE) og med Norges Geotekniske Institutt (NGI) for å forsterke våre analyser. Solenergi blir om få år verdens ledende kilde til strømproduksjon. Vi ser også frem til å bli kjent med og lære fra de andre selskapene i ESA BIC, både i Norge og i resten av Europa, avslutter Kvelland.



Skal overvåke rekefarmer gjennom satellitt

Bergensbaserte Dynaspace er også tatt opp i ESA BIC Norway. Selskapet vil frem til midten av 2021 være en del av det europeiske nettverket av spaceselskaper.

Med overvåking fra rommet kan tjenesten til Dynaspace se hvordan aktiviteten i oppdrettsanlegg for reker endrer seg. Produktivitet, aktivitet, sykdom og fremtidsestimater er områder som plattformen Insightsphere skal levere informasjon om.



Hogne Andersen og Mats F. Heigre

Selskapet har siden oppstart i 2018 sett på overvåking av havområder og algeoppblomstring, men fokusert direkte mot oppdrettsanlegg i Asia det siste året.

– Først av alt, så synes vi i Dynaspace at det er sykt kult å være en del av et nettverk som tørr å satse på gründere innen romvirksomhet! Vi ser fram til å benytte det unike nettverket ESA BIC tilbyr med relevant teknisk og forretningsmessig kompetanse. Vi har også stor tro på at deltakelse i ESA BIC vil bidra positivt i markedsføringen vår, forteller CEO i Dynaspace Hogne Andersen.

Kristine Koslung som er prosjektleder i ESA BIC Norway, har stor tro på de to nykommerne.

– Begge selskapene har vist stor gjennomføringsevne den korte tiden de eksistert, og god evne til å knytte til seg partnere. Dette er blant de kriteriene som veier tyngst når vi velger ut selskaper, forteller hun.

Panelet som velger ut selskapene består av ESA BIC Norway, partnerne Kjeller Innovasjon, StartupLab, Validé og Norinnova, samt European Space Agency, Norsk Romsenter og Innovasjon Norge.

Neste opptaksrunde skjer allerede i november 2020.