Nyheter

Forest Vision på internasjonal messe

Forest Vision var til stede og hadde stand på World Forest Congress i Durban i september.

Forest Vision var representert ved seniorforsker, Svein Solberg, NIBIO, forsker Belachew Gizachew Zeleke, NIBIO og Lars Gogstad, styreleder i Forest Vision og forretningsutvikler i Kjeller Innovasjon.

– Det var uvant å ha rollen som selger, men en spennende erfaring. Vi hadde mange interesserte innom standen vår. Forest Vision er et selskap basert på forskning ved NIBIO. Forest Vision AS skal selge fjernmålingstjenester av skog, selskapet ble opprettet i 2014 og eies av Kjeller Innovasjon.

Skogovervåking

Forest Vision er basert på 3D radar-opptak, og primært på teknologien interferometrisk SAR (InSAR). Slike data får vi i dag tilgang på fra satellittmisjonen Tandem-X.

Satellitt Tandem-X

Ideen er at skogendringer best overvåkes ut fra høydeendringer. Radar-høyden man får med InSAR varierer både med trehøyde og med bestandstetthet, og det er nettopp disse to egenskapene som i stor grad styrer skogens biomasse, tømmervolum og karbon.

Forest Vision fikk i 2015 bevilget midler fra forskningsrådets FORNY-program, til verifisering av prosjektet Satellittovervåking. Det foreligger nå en samarbeidsavtale mellom Forest Vison og Airbus Defense and Space.

Uganda wall-to-wall

FORNY-midlene skal gå til å lage demonstrasjoner som kan brukes til å tiltrekke kunder. Prosjektet har nå ferdigstilt en REL for Uganda. For Uganda har vi estimert endringer i skogkarbon fra år 2000 til 2012, basert på endringer i skoghøyde beregnet med InSAR. Vi ser at i visse områder av landet har skoghøyden og karbonlageret gått ned, mens i en del store, vernede skogområder har høyde og karbonlager gått opp. I gjennomsnitt for hele Uganda var det en høydenedgang på 2,6 cm pr år, noe som tilsvarer et årlig CO2-utslipp på 21 millioner tonn.

Kart over Uganda 2000-2012

Hvilken nytte har Uganda av Forest Vision?

Ideen med REDD+ som ble lansert av Jens Stoltenberg på klimatoppmøtet i Bali i 2007 var at tropiske land skal få en prestasjonsbasert betaling dersom de forbedrer skogbehandlingen. Konkret betyr det at dersom Uganda klarer å redusere sitt årlige utslipp av CO2 fra skog ra 21 til 20 millioner tonn, så kan de få en REDD-kreditt på 5 millioner $, som kan utbetales av et donor-land som for eksempel Norge. Og det er dette Forest Vision ønsker å selge tjenester på.