Nyheter

Vant NIFRO prisen 2019- nå skal de overvåke alle skip i sanntid

Glade prisvinnere fra venstre: Lars Henrik Berg-Jensen, Adrian Tofting og Thomas Leira.


Skaperne bak prosjektet VAKE, ble denne uken tildelt NIFRO-prisen 2019 for fjorårets beste romrelaterte masteroppgave. Oppgaven har satt startskuddet for tjenesten som skal overvåke og detektere alle verdens skip i sanntid ved bruk av satellittbilder og maskinlæring.

– Det betyr veldig mye å vinne denne prisen, og ikke minst få muligheten til å presentere prosjektet for hele den norske romvirksomheten, forteller Adrian Tofting etter prisutdelingen.

Sammen med Lars Henrik Berg-Jensen leverte han sin masteroppgave fra NTNU våren 2018. I etterkant har de bestemt seg for å spinne videre på resultatene fra masteroppgaven, og startet opp prosjektet de kaller for VAKE. På laget har de også fått med seg Thomas Leira, som i ryggsekken har med seg flere års erfaring med salg og produktutvikling fra Telenor Digital.

Siden høsten 2018 har de unge gründerne fått muligheten til å arbeide med prosjektet gjennom sine stillinger i konsulentselskapet, Iterate. I november signerte de en preinkubasjonsavtale med Kjeller Innovasjon, der partene har et felles mål om å identifisere de nødvendige stegene for videre utvikling og kommersialisering av tjenesten.

Gode tilbakemeldinger

Da NIFRO-president, Hans Christian Guren og juryleder, Jøran Grande fra Narom skulle dele ut prisen var det mange lovord å høre om gründerspirene.

“Oppgaven utforsker et interessant område for bruk av satellittbilder. Den tar for seg nye metoder som kan komme til nytte innenfor geomatikk, datavitenskap og romteknologi for automatisering av skipsposisjon i Norske farvann og ellers internasjonalt. Innsikten som oppgaven gir kan potensielt ha stor betydning innen marin sektor, fiskeri og kystverket.”- uttalte Grande fra scenen.

– I tillegg til å vinne denne prisen og ha gjort en kjempe oppgave, er dette gutter med gründerinteresse og handlekraft. De har allerede startet med kommersialisering av sin teknologi, utdyper NIFRO-presidenten da vinnerne ble tatt imot på scenen.

Lars Henrik Berg-Jensen forteller at det oppleves som veldig motiverende å motta denne prisen, samt at det er en annerkjennelse på deres arbeid.

– Ja, det er sant som Lars sier. Vi har også fått svært mange positive tilbakemeldinger, heiarop og applaus for arbeidet vi har gjort. Det er spennende å se at det er så mange som vil snakke med oss og følge oss videre, forteller Tofting.