Nyheter

Offentlig satsing på innovasjon

I det reviderte nasjonalbudsjettet som ble presentert mandag er det satt av 40 millioner til en ny pre-såkornordning. Den nye ordningen skal bidra til å legge til rette for de mest innovative og kunnskapsintensive selskapene med stort internasjonalt vekstpotensial. I tillegg ble det presentert en økning på 25 millioner til FORNY-programmet.


Den nye pre-såkornordning

Det er Venstre som har vært pådriver for tiltaket, som ble offisielt lansert som en del av budsjettforliket i revidert nasjonalbudsjett mandag ettermiddag.

– Vi er veldig glade for at Stortinget gjør dette nå. Det er et veldig klokt og nødvendig tiltak. Det er ingenting som er viktigere for Norge nå enn å satse på vekstbedrifter, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia, til E24.

Den nye pre-såkornordningen vil etter en kvalifiseringsfase forvaltes av de beste inkubatorene og teknologioverførings-kontorene (TTO) og sørge for at flere innovative norske bedriftene får tilført både vekstkapital og privat forretningsutviklingskompetanse.

Adresserer et identifisert gap

– pre-såkornfondet er en fantastisk mulighet, som legger til rette for å skape flere norske teknologibedrifter med internasjonalt potensial. Vi har mange selskaper som ligger i startgropa og som vil kreve kapital i årene som kommer, sier administrerende direktør i Kjeller Innovasjon, Mariann Ødegård.

I korte trekk fungerer ordningen på følgende måte:

  • Innovasjon Norge velger ut teknologioverføringskontorene/inkubatorene som representerer bedrifter som kvalifiserer til støtte, og utlyser en åpen konkurranse hvor disse kan søke midler. Samlet ramme er 40 millioner kroner.
  • Teknologioverføringskontorene/inkubatorene søker og får eventuelt bevilget midlene – med en viktig forutsetning:
  • For at midlene kan bli overført bedriften, stilles det krav om at en privat investor matcher beløpet krone for krone. De 40 millionene skal med andre ord bli til 80.

– Begrenset tilgang på privat kapital i oppstartsfasen er en stor utfordring, med den nye ordningen adresseres problemet da de offentlige pengene i fondet skal matches med privat kapital, fortsetter Ødegård.

Starten på noe større

Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, har lenge jobbet for å etablere en pre-såkornordning. Deres forslag har lagt opp til at pre-såkornordningen skulle få 100 millioner kroner, men det ble altså bare 40 millioner denne gangen.

– Timingen for å etablere fondet er perfekt. Det er mange kloke hoder som skal omstilles inn i nye globale vekstnæringer, og det er en lang kø av høypotente teknologibedrifter i hele landet som nå får en sjanse til å vokse raskere, avslutter Ødegård.

Ordningen vil være samfunnsøkonomisk lønnsom og utløse økt investeringsaktivitet til potensielle vekstbedrifter som i dag mangler kapital for å vokse globalt. Abelia tror også statenvil få tilbake investert kapital, med en risikoavlastning på 30

Økning til FORNY2020

Det kommer også en økning på 25 mill. kr til FORNY2020, Forskningsrådets sentrale program for kommersialisering av forskning gjennom TTOene. Fellesnevneren for pre-såkornordningen og FORNY2020 er at de sammen legger grunnlag for flere suksessbedrifter som representerer hver sin bit av det kunnskapsintensive næringslivet Norge må utvikle mer av for å lykkes med omstillingen, sier Daniel Ras-Vidal, daglig leder i Abelias bransjeforum Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge.


Fra venstre: Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia, Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik og Daniel Ras-Vidal, daglig leder i FIN.

Har du spørsmål om artikkelen?