Nyheter

Ny norsk akselerator for oppstartselskaper som jobber med romteknologi

Norges romsatsing handler ikke bare om astronauter og raketter, men om å løse store samfunnsutfordringer og bidra til “jordnær” verdiskaping.

Nå lanserer Kjeller Innovasjon et helt nytt program, Space Launcher – for norske oppstartselskaper som jobber med romteknologi.

I løpet av ni intensive dager (6. – 16. oktober) vil 10 utvalgte oppstartselskaper få tilgang til ledende industripartnere, investorer og ressurser innen forretningsutvikling.

– Målet er å utvikle og rigge selskapene for vekst og internasjonal konkurranse i et voksende marked for romvirksomhet, forteller Jo Bjørnstad, senior forretningsutvikler i Kjeller Innovasjon og prosjektleder for den nye satsningen.

Space Launcher gjennomføres i samarbeid med ledende bedrifter som bidrar med ressurser, kunnskap og nettverk. Equinor, Nordea, EY, T-lab, Esa Bic Norway og Norsk Romsenter er alle viktige bidragsytere i høstens intensive program.

– Vi lover deltakerne variert og spennende innhold gjennom workshops, seminarer foredrag og erfaringsutveksling. Det legges også til rette for at gründerne får tid til å videreutvikle eget selskap, sier Bjørnstad.

Selskapene vil møte teamet bak European Space Agency Business Incubation Centre Norway (ESA BIC), og få bistand til å jobbe med prosjektsøknader til European Space Agency, hvis ønskelig. Programmet avsluttes med en Demo Day hvor de ti bedriftene presenterer sine løsninger for potensielle investorer og samarbeidspartnere. Det vil også bli satt av en sum fra presåkornmidler som Kjeller Innovasjon kan investere på vegne av Investinor.

Hvem kan søke?
Space Launcher ser etter norske oppstartselskaper som jobber med teknologier, produkter eller tjenester relatert til romindustrien. Selskapene må ha en skalerbar teknologi eller forretningsmodell.

– Ikke minst må gründeren ha en sterk driv for å utvikle selskapet, sier prosjektlederen.

Selskapene som blir tatt opp av SpaceLauncher vil få tilgang til Kjeller Innovasjons spennende nettverk av partnere og investorer. Engasjerte forretningsutviklere og eksperter med spisskompetanse på relevante fagfelt vil gi deltakerne faglig input og individuell veiledning, lover Bjørnstad.

Norsk innovasjonsarena for entreprenørskap innen romteknologi
Kjeller Innovasjon har etablert et nasjonalt samlingspunkt for innovasjon og entreprenørskap innen romteknologi. ESA BIC Norway ble etablert I 2018. Inkubatoren har tatt opp åtte selskaper som enten utvikler tjenester der satellitt er en essensiell komponent i løsningen, eller utvikler produkter som kan benyttes for å skape verdi i rommet.

I 2019 ble Kristine Løvflaten Koslung, forretningsutvikler i Kjeller Innovasjon, tildelt rollen som norsk ambassadør for European Space Agency sitt Business Application program, som legger til rette for utvikling av nye nedstrømsaktiviteter for små- og mellomstore bedrifter. Ambassadørens oppgave er å generere flere norske prosjekter inn i ESA-systemet, i tett samarbeid med Norsk Romsenter.

Space Launcher passer naturlig inn i rekken av aktiviteter som kan hjelpe norske oppstartselskaper til å lykkes internasjonalt, forteller ambassadøren.

– Kjeller Innovasjon har 25 års erfaring fra utvikling av programmer, tjenester og metoder for å bistå teknologiorienterte oppstartselskaper. Med tette koblinger til forskningsmiljøene og økt nasjonal satsing på romteknologi har vi nå gode muligheter for å få frem enda flere spennende bedrifter, avslutter Koslung.

________

Søknadsfrist: 6. september

Oppstart: 6. oktober

Demo day: 16. oktober

Programmet er finansiert gjennom Regionalt Innovasjonsprogram i Oslo og Viken.

Har du spørsmål om artikkelen?

Jo Bjørnstad

Managing Director ESA BIC Norway

Vis profil