Nyheter

To spennende selskaper på kapitaljakt

Urban mobilitet og markedet for småsatellitter er områder i sterk vekst.

– For oppstartsselskapene CityQ og Orbital Machines er dette bra timing for å satse internasjonalt, sier Daniel Ras-Vidal, administrerende direktør i Kjeller Innovasjon.

Han har stor tro på de to norske selskapene – CityQ som satser på grønn, smart og bærekraftig mobilitet og Orbital Machines som utvikler en elektrisk turbopumpe for oppskytning av bæreraketter for småsatellitter.

Presåkorn og Crowdfunding

CityQ og Orbital Machines deltok i forrige runde av Investorprogrammet til Kjeller Innovasjon. Begge var blant de utvalgte selskapene som Kjeller Innovasjon investerte i.

– Dette er riktig timing for å bidra med risikokapital, sier Daniel

Kjeller Innovasjon investerer og forvalter presåkornmidler på vegne av Investinor. Hensikten er å avlaste risiko og utløse private investeringer i tidlige faser. Forutsetningen for presåkorninvesteringer er blant annet at bedriftene henter inn minst like mye kapital fra andre investorer.

Nå satser begge selskapene på å hente inn ytterligere kapital ved hjelp av crowdfunding.

CityQ satser på fremtidens elektriske mobilitet

Selskapet som har fått mye internasjonal oppmerksomhet utvikler el-sykler som kan se ut som en bil – og gjør det mer attraktivt å sykle hele året. Sjåføren betjener sykkelen via en app og et mobilt dashbord. Sykkelen har pedaler, men mekaniske deler som kjede og gir er erstattet av programvare.

– På samme måte som Tesla og elbiler erstatter vi mekanisk drivverk med software og skaper grunnlaget for å styre lastesykler og familiesykler via web – og å tilby dette som leasing og leie, forteller gründer og daglig leder, Morten Rynning.

Nå skal CityQ hente inn 200 000 EUR for å starte produksjonen og videreutvikle den teknologiske plattformen – 146 000 EUR er allerede på plass.

Her informasjon om crowdfunding via Crowdcube platformen >>

«– Ekstra spennende med vår crowdfunding kampanje er at Crowdcube snart lanserer en handelsplattform der man både kan kjøpe og selge aksjene man har kjøpt i CityQ. Og det er allerede 200.000 investorer i Crowdcube som kan kjøpe og selge aksjer, sier Morten.»

– –

Interessen for CityQ har vært enorm, forteller gründeren, som har mottatt to green-tech tilskudd og signert partnerskap med en EV-delingsplattform og en EV OEM med ambisjon om å bli den nordiske markedslederen innen grønn mobilitet.

– Vi har over 100 forhåndsbestilte e-sykler samt inngått avtaler med partnere som vil tilby CityQ for utleie. Og vi starter nå levering av CityQ til de første pilotprosjektene.

Orbital Machines vil ta en ledende posisjon innen «NewSpace»

Etter to tidligere crowdfundingkampanjer på Folkeinvest.no, åpner nå selskapet en Europeisk crowdfundingkampanje på plattformen Seedrs, der målet er å hente inn minimum tre millioner kroner. Planlagt åpning av kampanjen er 19. mai 2021.

– Vi ser at det er god timing i markedet for vårt produkt, og setter derfor fart for å ta muligheten som ligger foran oss. Vi satser på å hente nok kapital til å starte flere kundeprosjekter samtidig. Slik kan vi ta en ledende posisjon og dra nytte av teknologiens muligheter for standardisering, forteller Ola Eid, co-founder og forretningsutvikler i selskapet.

Foto Orbital Machines – Teamet som jobber med de elektriske pumpene opererer fra Berlin, Trondheim og København.

Selskapet som har vært inkubert i ESA BIC Norway og Kjeller Innovasjon siden begynnelsen av 2020 utvikler elektriske drivstoffpumper for små bæreraketter, en løsning som gjenspeiler den rasktvoksende industriens behov for ny teknologi.

Siden 2019 har Orbital Machines utviklet en elektrisk pumpe for rakettmotoren i den danske raketten Spica, sammen med den frivillige organisasjonen Copenhagen Suborbitals. Denne rakettmotoren er tre ganger kraftigere (100kN) enn noen annen rakettmotor med elektrisk drivstoffpumpe, og målet er full-skala rakettmotor-test i løpet av 2021.

Tidligere i år signerte selskapet sin første kommersielle kontrakt for å utvikle elektriske pumper for den franske raketten Zephyr (70kg satelitt-kapasitet til bane) utviklet av det private selskapet Venture Orbital Systems.

– Romfart er en industri som historisk sett har vært lite attraktiv for privatkapital, men dette er snudd på hodet i det siste tiåret med inntoget av æraen som kalles «NewSpace». Vi er veldig glade for at Kjeller Innovasjon anerkjenner muligheten og potensialet som ligger i denne industrien og for vår teknologi, avslutter Ola.

Kontaktinformasjon

CityQ

Morten Rynning, CEO
morten@cityq.biz
+47 90020538

Orbital Machines

Ola Eid, Business Developer
ola@orbitalmachines.no
+47 47756018