Nyheter

Kistefos investerer i Previwo

Previwo Teamet (f.v.) Aud Kari Fauske, Cristopher Nilsson, Karoline Skaar Amthor, Øystein Klakegg, Kira Salonius og Camilla Skagen.

Kistefos vil ikke opplyse hvor mye de investerer, men har forpliktet seg med penger og styremedlemmer til oppstartsselskapet Previwo.

Previwo jobber med forebyggende tiltak relatert til fiskehelse og velferd i oppdrettsnæringen. En næring som beregner store økonomiske tap knyttet til bakterielle sårskader på laks.

– Tap forbundet med de aktuelle utfordringene er anslått å være i nærheten av 2 milliarder kroner årlig, sier Erik Borge, investeringsdirektør ved Kistefos, i en pressemelding fra Previwo. I tillegg vil de positive ringvirkningen av dette arbeidet ha ytterligere stor verdi for næringen.

Gode bakterier øker produktiviteten

Bruk av gunstige bakterier har vist seg å forbedre produktivitet og dyrevelferd. Det første kommersielle produktet fra Previwo er Stembiont, en probiotisk løsning. Det vil si en metode der fisken bades i et kar tilsatt en helt spesiell bakterieflora som ikke skader fisken, men som hindrer de skadelige bakteriene fra å komme til. Produktet er utviklet i tett samarbeid med partnere og kunder. Storskala kliniske feltforsøk utført på nærmere fire millioner oppdrettslaks i Norge fra 2014 til 2018 viser jevnt over bedre tilvekst, redusert sårutvikling og lavere dødelighet.

Grunnlegger Prof. Henning Sørum på laboratoriet sammen med Ann Ingeborg Wålen fra Kjeller Innovasjon. Professor Sørum fortsetter sitt engasjement i forskning og utvikling av nye produkter. Foto: Previwo.

Rigges for vekst

Stembiont er aktuelt i alle regioner der atlantisk laks produseres. Nå planlegges det markedsintroduksjon i både Chile og Canada neste år. Med egenkapitalinvesteringen fra Kistefos er Previwo klar for å sette ytterligere fart på vekstfasen.

– Kistefos virker å være åpen for ideene våre, og med dem på laget har vi nok penger til å pushe fremover, sier dalig leder i Previwo, Kira Salonius i mandagens utgave av Finansavisen.

Om Previwo

  • Etablert i 2013
  • Har fem ansatte
  • Produsere probiotika og vaksiner for oppdrettsnæringen
  • Stiftelsen av selskapet er et resultat av et verifiseringsprosjekt gjennomført av NMBU, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Kjeller Innovasjon. Prosjektet er støttet av Forskningsrådet FORNY2020-program og Innovasjon Norge
  • Lokalisert på Kjeller og i Oslo

Har du spørsmål om artikkelen?

Ann Ingeborg Wålen

Senior forretningsutvikler

Vis profil